maandag 12 mei 2014

HC 19 Organisatiekunde 1

De groepering ouderen organiseert zich op veel verschillende manier, dit komt omdat de groep ouderen een hele grote groep is. Veel organisaties zijn betrokken bij en/of ziektepreventie voor de doelgroep ouderen. Hieronder vindt u een aantal van deze organisaties en  initiatieven die kennis over ouderen bundelen..

Organisatie voor ouderen:

- Stichting consument en veiligheid:         Voorlichting aan ouderen, ondersteunen van projecten door samenwerking met partijen in het veld. Proberen het aantal en de ernst van ongevallen in privé/ sfeer terug te brengen.

- NISB:                   Bevorderen beweging van ouderen doormiddel van sport.

- NIGZ:                  Gezondheidsbevordering gericht op ouderen

- Vilans :                Gericht op het welzijn van ouderen met onderwerpen als eenzaamheid en dementie. Vilans werkt zowel nationaal als lokaal.

- Trimbos instituut          Projecten gericht op dementie, depressie, angststoornissen en veslavingsproblematiek bij ouderen.

- Nationale stichting de zonnebloem:          Bezoeken aan ouderen die aan huis gebonden zijn en organiseren uitstapjes. Landelijke vrijwilligers organisatie.

- Stichting welzijn en ouderen (SWO):        Projecten gericht op zelfstandigheid en zelfredzaamheid (activiteitenprojecten) bij ouderen.

- GGD:                   Voorlichting voor ouderen, ontwikkelen, ondersteunen en uitvoeren
                               preventieprojecten op het gebeid van depressie, eenzaamheid, beweging, ongevallen en valpreventie, gezonde voeding en mantelzorg. De GGD werkt samen met diverse andere onderzoeken.

- GGZ:                     Cursussen en voorlichtingsdagen gericht op depressie, dementie en angststoornissen bij ouderen.

- Gemeenten:    Preventieprojecten gericht op gezondheidsbevordering, welzijn en maatschappelijke participatie van ouderen

- Thuiszorg:         Voorlichting )cursussen en themabijeenkomsten’ voor ouderen. Vooral gericht op bewegen en Gezonde voeding, maar ook ondersteuning van projecten gericht op het psychosociale vlak. Projecten worden vooral op lokaal niveau geïmplementeerd.

- Verzorgings- en verpleegtehuizen:          Activiteitenprojecten en voorlichtingsbijeenkomsten over diverse onderwerpen voor ouderen.

- Huisartsen:       Gezondheidsonderzoeken, vroeg opsporingen. Geven bijvoorbeeld jaarlijks de griepprik aan onder andere ouderen boven de 60 jaar.

- Consultatiebureau voor ouderen (CBO):            Het consultatiebureau voor ouderen biedt klantgericht en preventieve zorg voor ouderen. Het cbo heeft geen eenzijdige medische focus maar is vooral gericht op de mogelijkheden van mensen, beschikbaarheid van hulpbronnen zoals inkomen, sociaal netwerk, mantelzorg, zelfzorgvermogen en mobiliteit en eigen verantwoordelijkheid nemen.

- Buurtcentra:    Activiteiten projecten die eenzaamheid en isolement bij ouderen proberen te voorkomen. Organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten voor ouderen, bijvoorbeeld over veiligheid en bewegen.


Initiatieven die kennis over ouderen bundelen;

- Kenniscentrum ouderen:       Brengt informatie over ouderen en ouderzorg bijeen, waaronder informatie over consultatiebureaus voor ouderen en preventief huisbezoek. Ze maken ook deze informatie toegankelijk en toepasbaar en dragen de informatie over aan uiteenlopende gebruiksgroepen in de praktijk en het beleid.

- Kennisnetwerk valpreventie:  Het doel van het kennisnetwerk Valpreventie senioren is het stimuleren van uitwisseling van wetenschappelijke kennis en ervaringen tussen onderzoekers en praktijkmensen bijvalpreventie van ouderen.

- Topinstituut gezond en succesvol ouder worden:        Het is een publiek- private partnerschip tussen kennisinstellingen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het doel is het bevorderen van het actief en zelfstandig functioneren van ouderen.

- Platform consultatiebureau voor ouderen:     Dit is een landelijk kennisnetwerk van vertegenwoordigers van bestanden cbo die zijn opgezet vanuit de thuiszorg en andere zorginstellingen, GGD- en stichtingen welzijn ouderen. Maar ook vertegenwoordigers van ouderenbonden, en onderzoekers nemen deel aan dit platform. De aard en functie van de cbo’s verschillen onderling. Het platform heeft samen met het kenniscentrum ouderen een visiedocument en werkmethodiek ontwikkeld om de kwaliteit te garanderen en om te bevorderen dat cbo’s dezelfde werkwijze gaan hanteren.

- Nationaal programma ouderenzorg:       Hier gaat de zorg voor ouderen met complexe hulpvragen verbeteren. Zo veel mogelijk organisatie die een rol spelen in de zorg voor kwetsbare ouderen, slaan daarvoor landelijk en regionaal de handen ineen. Het gaat om zorg over de volle breedte, zoals medische zorg, langdurige zorg, welzijn, mantelzorg en preventie. het doel is een samenhangend zorgaanbod dat beter is afgestemd op de individuele behoeften van ouderen.


Het beeld wat de ouderen over zichzelf presenteren aan de buiten wereld is dat oude mensen
niet interessant zijn, ze praten of zeuren alleen over vroeger, ze hebben kwaaltjes, ze worden vergeetachtig, ze zijn traag en het is vermoeiend steeds maar te moeten herhalen wat je al een aantal keer hebt verteld. Maar ook zijn oude mensen wijs en mild zijn, ze zijn lief en houden van kleine kinderen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten