maandag 12 mei 2014

HC 12 Agogiek en diversiteit (Andragogiek 1)

De opdracht was om een life-event van een persoon uit de doelgroep te beschrijven:

De persoon die wij als groep gekozen hebben is M. Zij is 80 jaar. Haar life-event is de tweede wereldoorlog.

-      De levenservaring die M. heeft meegemaakt is dat er een tweede wereldoorlog uitbrak toen zij nog jong was. Zij heeft de ellende van dichtbij meegemaakt. Deze ervaring staat haar op het netvlies gebrand, ze heeft het er nu nog, jaren later, vaak over. Mede door deze ervaring is M. ontzettend behulpzaam en komen anderen op de eerste plaats. Haar is nooit iets te veel gevraagd. Ook staat ze voor iedereen, die haar nodig heeft, klaar. Ze geniet van het leven en brengt dit ook over op anderen.

-      De mensen om haar heen, haar omgeving, verwacht niet veel van M., zo zegt ze zelf. Ze ervaart niet dat het maatschappelijk verwachtingspatroon haar inrichting van het leven bepaalt. Ze kan doen en laten wat ze zelf wil en hoeft met weinig mensen rekening te houden. Ze vertelt wel dat ze soms merkt dat mensen haar leeftijd lager schatten dan de leeftijd die ze daadwerkelijk heeft. Ze is nog ontzettend vitaal, en niet veel mensen verwachten dat van een 80-jarig “vrouwtje”.  Door dit oordeel laat ze zich uiteraard niet remmen, ze blijft gewoon kilometers fietsen, wandelen, winkelen en helpen met oppassen bij een kinderdagverblijf.

-      M. heeft als toekomstverwachting dat ze zo kan blijven leven zoals ze nu leeft. Ze heeft geestelijk geen beperkingen en haar lichaam laat vrijwel alles wat ze wil doen, toe. Ze heeft alleen een kunstknie, maar hier kan ze nog alles mee. Ze is zich er wel van bewust dat het zo maar achteruit kan gaan zowel met haar lichamelijke als geestelijke gezondheid. Dit probeert ze te voorkomen door nog steeds alles wat ze kan te blijven doen. Denk aan een hobbyclub, fietsen, winkelen, reizen met het openbaar vervoer, sociale contacten er op na houden enzovoorts.


-      De levenswijsheid die M. de jongere generatie wil meegeven is dat ze niet te veel op schermpjes (telefoon, tablets, televisies enzovoorts) moeten kijken, maar ook naar de mensen en de omgeving om hen heen. Ook zegt ze dat vooral de jongeren moeten genieten, nu ze nog jong en vitaal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten