maandag 12 mei 2014

Linda's praktijkervaring

Kienen in café de Saloon
De eigenaar heeft zelf initiatief genomen om op verschillende avonden kienen te organiseren.
Iedere maandag, dinsdag en vrijdag is er vanaf 19.15 uur kienen, voor jong en oud. Iedereen is welkom, er komen voornamelijk ouderen.
Soms is er ook op de zondag middag of avond kienen, dit verschilt per week.
Het café ligt centraal, alles is dichtbij. Voor de deur is een bushalte en het treinstation.  Verder is het ongeveer 15 minuten lopen van het woonzorgcentrum ‘de Bron’ vandaan.
Iedereen is welkom, je hoeft maar te komen. je hoeft je ook niet aan te melden. Je kan overigens als je dit zelf wilt wel lid worden, dit wil dan zeggen dat als je 10 x bent geweest krijg je 10 euro korting. En eens in de zoveel tijd is dat je 1x gratis kan kienen.

Er komen veel ouderen op af, het is een goed initiatief wat de eigenaar heeft opgezet. Je ziet ook dat ze er plezier in hebben en doordat het meerdere keren per week is, is er meestal altijd wel een avond dat ze kunnen komen. maar wat me op viel is dat de meeste ouderen toch altijd op de zelfde dagen komen.

Thuiszorg Envida
Ouderen die in aanmerking komen met thuiszorg , zijn ouderen die niet meer alle taken kunnen doen alles rondom het huishouden. De gemeente wilt dat deze ouderen ook zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen.
Deze ouderen kunnen bijvoorbeeld; dement zijn, parkinson hebben, iemand die blind is, etc. De thuiszorg wordt geregeld door de mantelzorg, dit is meestal iemand van de familie.
De thuiszorg kijkt gemiddeld 3 uur de tijd, om alle taken te voldaan. Dit ligt per persoon anders, wat zijn de taken die ze zelf niet meer kunnen doen. Bijvoorbeeld soms moeten ze de ouderen ook helpen met opruimen, dit wilt dan zeggen dat ze eerst moeten gaan opruimen voordat ze kunnen gaat poetsen. Maar ook aan de taken die er gedaan moeten worden de ene persoon kan de was nog zelf ophangen, en de andere kan dit zelf niet meer.
De ouderen betalen de thuiszorg, maar dit verschilt per ouderen hoeveel ze moeten betalen er wordt gekeken naar het inkomen (pensioen). Dit wilt bijvoorbeeld zeggen: dat persoon A; € 11,00 betaalt voor 3 uur, en persoon B; € 28,00 per uur betaalt. Dit kan enorm verschillen. 
De taken die de thuiszorg doet is de zware taken van het huishouden overnemen bijvoorbeeld; stofzuigen, dweilen, ramen wassen, was ophangen.
De thuiszorg mag de taken doen wat voor in huis zijn, maar niet buitenshuis, dus de tuin wordt niet gedaan door de thuiszorg. Ze mogen overigens niet alleen in huis zijn, verder mogen ze ook niet meer naar de winkel gaan om boodschappen te doen of eten te koken. En krijgen de thuiszorg regelmatig huisbezoek, dit wilt eigenlijk zeggen dat ze onverwachts langs komen om te controleren als er wel aan de regels word gehouden.
Verder zorg de thuiszorg er ook voor dat de ouderen nog in beweging blijven door bijvoorbeeld hun zelf te laten af stoffen, het is namelijk belangrijk dat de ouderen wel nog blijven beweging, dit kunnen ze stimuleren door kleinere taken te geven, de meeste ouderen willen ook graag meehelpen.
Als er iets is gebeurd wat de thuiszorg opmerkt bij de ouderen zoals; het gas van het fornuis open laten staan, als de dementie sneller achteruit gaat, weg lopen etc. dan moet de thuiszorg hier altijd een melding van maken.
Er kunnen ook situatie voordoen wat niet prettig voelt voor de thuiszorg zoals agressie, seksuele opmerkingen etc. hier moeten ze ook een melding van maken als er zo iets gebeurd, dit wordt dan verder nagekeken en hoe.
Tijdens werkoverleg is het belangrijk dat iedereen zijn verhaal kan vertellen, over situatie waar je je niet prettig bij hebt gevoelt. Zo kan iedereen van elkaar leren, wat doe je in een uitzonderlijke situatie of wat moet je juist niet doen.  
De thuiszorg weet nog niet wat ze in de toekomst kunnen gaan verwachten, op dit moment zijn de verwachtingen niet erg goed. In september gaat de gemeente weer kijken als ze nog uren kunnen gaan inkorten op de thuiszorg. Dit wilt dan zeggen dat de thuiszorg geen 3 uur meer heeft, maar nog 1 uur en 20 minuten. De gemeente gaat kijken hoeveel hulp er nu eigenlijk echt nodig is. Om zo dus de uren weer te korten.


Wat ik belangrijk vind waar de thuiszorg ook aandacht aangeeft is dat de ouderen in beweging blijven, de taken die ze nog kunnen doen deze ook nog doen. Verder vind ik het ook goed dat de thuiszorg aandacht geeft aan de medewerkers doormiddel van dat werkoverleg, uitzonderlijke situatie te bespreken.  Zo wordt het niet in de doof bot gestopt, maar toch niet op terug gekeken.
De gemeente heeft plannen om de uren te gaan inkorten, het is overigens niet zeker als dit ook gaat gebeuren maar als dit gaat gebeuren, denk ik zelf dat er minder mensen zelfstandig kunnen blijven wonen. Ze willen dat ze mensen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen maar juist om het zo extreem in te korten, kunnen veel ouderen hierdoor juist niet meer zelfstandig wonen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten