dinsdag 27 mei 2014

De opdracht

Ouderen worden bijna dagelijks geconfronteerd met vooroordelen, discriminatie, stereotyperingen en andere vormen van negatieve beeldvorming. Dit wordt ook wel het ageïsme genoemd. Vaak is deze beeldvorming niet gebaseerd op eigen ervaringen maar zijn deze juist meer ontstaan vanuit denkpatronen die je aangeleerd hebt gekregen en hebben daarom ook een plek verworven in de maatschappij.


Vooroordelen zijn snel gevormd, maar unieke mogelijkheden en kwaliteiten vinden in een ander vergt wat meer tijd. Als wij eens de moeite zouden nemen om ouderen echt te leren kennen, zullen wij wellicht een heel ander persoon zien dan dat onze eerste indruk ons doet vermoeden. Jammer genoeg zien we vaak dat mensen dit contact juist uit de weg gaan en hierdoor ook vaak onbewust blijven hangen in een onvolledige en negatieve beeldvorming.

Je doelgroep leren kennen is essient voor een Social Worker, maar soms heb je natuurlijk ook je eigen vooroordelen. Wij, Social Workers, moeten daarom ook bereid zijn om vanuit een positieve insteek een zoektocht te starten naar kwaliteiten en mogelijkheden.

Het is daarom ook belangrijk om intersectioneel te denken. Wij moeten in staat kunnen zijn om een persoon vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en niet alleen stilstaan bij wat een persoon niét kan, maar juist te kijken naar de krachten en mogelijkheden die iemand heeft. Het is daarom van essentieel belang om bereid te zijn contact te leggen met mensen. En dat is precies wat we gaan doen!

Wat gaan we doen?

Op 26 juni a.s. zal in en om het gebouw van Zuyd Hogeschool aan de Sportcentrumlaan de manifestatie ‘kracht in beeld’ plaatsvinden. Een evenement waar wij als opleiding Social Work juist die groeperingen die in het dagelijks leven vaak te maken krijgen met negatieve beeldvorming op een respectvolle en realistische wijze in beeld gaan brengen. De aandacht zal daarbij niet enkel en alleen uitgaan naar de belemmeringen of beperkingen die door deze groeperingen ervaren worden, maar juist ook naar de kracht van deze personen. Het belooft een zeer leuke en inspirerende dag te worden maar deze kan er niet komen zonder de inzet van de medestudenten en de bezoekers.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig zijn Tiny en Lau bepaald geen doorsnee ouderen.Als dat zo zou zijn was jullie onderzoek gedoemd te mislukken :-)
    Succes ermee!
    Loes Claessen, communicatie Stichting Zorg aan Zet te Roermond

    BeantwoordenVerwijderen